Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Združeno kraljestvo Keir Starmer novi britanski premier: Vi ste nam izkazali zaupanje, mi vam bomo prinesli spremembe

Po prepričljivi zmagi laburistov na parlamentarnih volitvah v Združenem kraljestvu je dozdajšnji premier Rishi Sunak odstopil kot premier in vodja konservativcev, kralj Karel III. pa je za novega premierja imenoval vodjo laburistov Keira Starmerja.

265

Evropa Orban obiskal Putina, ki mu je ponovil zahtevo po umiku ukrajinskih sil iz štirih ukrajinskih regij

Madžarska na šestmesečno predsedovanje Svetu EU-ja gleda kot mirovno misijo, je dejal madžarski premier Viktor Orban po obisku Moskve in srečanju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, kar je naletelo na val ogorčenja med evropskimi voditelji.

248

Svet Vatikan iz Katoliške cerkve izobčil papeževega kritika nadškofa Viganoja

Nekdanji apostolski nuncij v ZDA nadškof Carlo Maria Vigano, ki velja za ostrega nasprotnika papeža Frančiška, je bil izobčen iz Katoliške cerkve, potem ko so odločili, da je kriv razkola, je sporočil vatikanski dikasterij za nauk vere.

11

Evropska unija Španski skrajno desni Vox se iz ECR-ja seli med Orbanove domoljube

Španska ultrakonservativna stranka Vox zapušča skupino Evropskih konservativcev in reformistov (ECR) v Evropskem parlamentu in se pridružuje novemu evropskemu zavezništvu madžarskega premierja Viktorja Orbana Domoljubi za Evropo.

4

Evropa Andrew Tate se lahko po odločitvi romunskega sodišča prosto giblje po EU-ju

Romunsko sodišče je razsodilo, da se lahko britansko-ameriški spletni vplivnež Andrew Tate prosto giblje po Evropski uniji, medtem ko čaka na sojenje zaradi obtožb o trgovini z ljudmi.

Nacionalni zbor brez absolutne večine? V Franciji bo na volilni dan za red in mir skrbelo dodatnih 30.000 policistov

V Franciji bodo v nedeljo zvečer, ko se bodo zaprla volišča na parlamentarnih volitvah, vpoklicali dodatnih 30.000 policistov, saj se oblasti bojijo izgredov. Zadnje javnomnenjske ankete kažejo, da Nacionalni zbor ne bo dobil absolutne večine glasov.

11

Več novic iz sveta

Bližnji vzhod Izrael odobril širitev naselbin na zasedenem Zahodnem bregu

Izraelske oblasti so odobrile širitev nezakonitih naselbin na zasedenem Zahodnem bregu, je opozorila izraelska nevladna organizacija Mir zdaj in pojasnila, da to vključuje gradnjo 5295 stanovanjskih enot.

9

Italija Zaradi izbruha Etne zaprto letališče v Catanii. Na Stromboliju rdeče opozorilo.

Ognjenik Etna na Siciliji še naprej bruha lavo in pepel, zato so letališče v Catanii zaprli. Prebudil se je tudi ognjenik na otoku Stromboli, zato je civilna zaščita tam razglasila rdeče opozorilo.

12

Afrika Iz Atlantika potegnili trupla 89 prebežnikov, ki so skušali doseči Evropo

Mavretanska obalna straža je iz vode potegnila trupla 89 prebežnikov, potem ko se je njihov čoln, na katerem naj bi bilo 170 ljudi, prevrnil. Rešili so devet ljudi, preostali so pogrešani.

10

Vse bolj nezadovoljni Iranci volijo novega predsednika države

V Iranu poteka drugi krog predsedniških volitev, v katerem se merita reformistični poslanec Masud Pezeškjan in skrajno konservativni nekdanji jedrski pogajalec Said Džalili.

13
Več

Evropska unija

V veljavi dodatne carine na kitajske električne avtomobile. Odzivi v Nemčiji so različni.

Evropska komisija z današnjim dnem začenja za obdobje štirih mesecev uvajati začasne dodatne carine na uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske. Dajatve bodo prizadele tudi nemške avtomobilske znamke, ki iz Kitajske uvažajo v Unijo.

97

PiS ostaja del skupine Giorgie Meloni. Bo Orbanovo zavezništvo uspelo privabiti še tri stranke?

Danes se izteče rok, do katerega morajo biti v Evropskem parlamentu oblikovane nove politične skupine. Potem ko se je poljska stranka Zakon in pravičnost odločila, da ostane pri ECR-ju, Orbanovo zavezništvo Domoljubi za Evropo potrebuje še tri stranke.

61

Bruselj s petkom uvaja začasne dodatne carine za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske

Evropska komisija bo uresničila napovedi in s petkom uvedla začasne dodatne carine za uvoz električnih avtomobilov iz Kitajske, ki bodo veljale največ štiri mesece. Bruselj namreč vztraja, da kitajski izdelovalci uživajo koristi nepoštenih subvencij.

29

Krka se bo morala zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje znova zagovarjati na sodišču

Krka se bo morala ponovno zagovarjati zaradi domnevnega kršenja protimonopolne zakonodaje v zadevi perindopril pred Splošnim sodiščem EU-ja. Sodišče EU-ja je pretekli teden ugodilo pritožbi Evropske komisije in vrnilo v ponovno obravnavo.

16
Več

Izbor

Francoska čezmorska ozemlja Francija s spremembami zakona v Novi Kaledoniji obudila sanje o neodvisnosti

Francija je umaknila načrtovane spremembe volilne zakonodaje v Novi Kaledoniji, saj so na francoskem čezmorskem ozemlju izbruhnili nemiri. Kljub temu poteza ne bo rešila krize, saj temelji spora v nekdanji koloniji segajo desetletja v preteklost.

29

Globus Richard S. Slotkin: Ne morem reči, da smo se kaj naučili iz napak

"Ponovna izvolitev Donalda Trumpa na predsedniški položaj bi pomenila nepopravljivo škodo za nacionalne interese in državne institucije v ZDA," med drugim Slotkin zapiše v svoji zadnji knjigi Veliki nered – nacionalni mit in bitka za Ameriko.

54

Evropske volitve 2024 Povolilna podoba EU-ja: "Stranke skrajne desnice si ne želijo več zgolj rušiti, ampak usmerjati"

"V pogajanjih bomo videli, kako sebe vidi Ursula von der Leyen – kot desničarko ali kot voditeljico evropske sredine. Kar se bo odločila, bo pomembno tudi za evropsko politiko," je izkupiček volitev v Evropski parlament komentiral Peter Verovšek.

207

Evropa "Gruzijski režim je razkril svoj resnični cilj – popolni nadzor nad civilno družbo"

Množični protesti, ki so se zaradi zakona o "tujih agentih" začeli pred dvema mesecema, so narasli v vsesplošno gibanje proti vladi, opozarja gruzijska novinarka Ana Gvarišvili. Kritiki zakon označujejo kot korak v totalitarnost po ruskem vzoru.

163

80 let od izkrcanja v Normandiji Dan D ali največja kopenska, pomorska in letalska operacija 2. svetovne vojne

Pred 80 leti je nad obalami Normandije potekala največja kopenska, pomorska in letalska operacija - izkrcanje na tisoče zavezniških vojakov, da bi prevesili tehtnico vojne na svojo stran. To je bil dogodek, ki so ga okupirana ozemlja močno pričakovala.

175

Bližnji vzhod Izraelske univerze so prepletene z vojsko in orožarsko industrijo. Poziv k bojkotu traja že 20 let.

Medtem ko zahodne države zavračajo sankcije zoper Izrael, študentje zahtevajo prekinitev sodelovanja njihovih univerz z izraelskimi. Te sodelujejo pri okupaciji Palestine in zatiranju Palestincev, z njimi pa so povezane tudi slovenske ustanove.

57

Afrika "Niger ne želi več tujih vojaških oporišč, ampak enakopravna partnerstva"

Prebivalci Nigra so si želeli odhoda francoskih vojakov, saj menijo, da so služili le zaščiti lastnih interesov, varnosti pa niso zagotovili, je po vojaškem udaru in umiku francoske vojske iz sahelske države dejal Moussa Zangaou z univerze v Niameyju.

122
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov