Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Svet

Venezuela Nicolas Maduro razglasil zmago na predsedniških volitvah

Na venezuelskih nedeljskih volitvah je glede na delne izide predsednik Nicolas Maduro z 51 odstotki glasov osvojil tretji mandat. Javnomnenjske ankete so zmago sicer napovedovale opoziciji.

168

Bližnji vzhod Izrael pripravlja povračilne napade na Hezbolah, a si ne želi splošne vojne na Bližnjem vzhodu

Izraelski varnostni kabinet je pooblastil premierja Benjamina Netanjahuja in obrambnega ministra Joava Galanta, da se "odločita o načinu in času odziva proti Hezbolahu", ki ga Izrael krivi za smrtonosen napad na Golansko planoto.

Vojna v Gazi Identificirali skoraj tri tisoč palestinskih žrtev prvih dni vojne v Gazi

Nevladna organizacija Airwars je identificirala skoraj 3000 Palestincev, ubitih v Gazi v prvih dneh vojne. Začetne preiskave so pokazale, da je seznam žrtev, ki ga redno objavlja ministrstvo za zdravje v Gazi, na splošno zanesljiv.

35

Kitajska Ši Džinping: Peking in Rim se zavzemata za strpnost, medsebojno zaupanje in spoštovanje

Italijanska premierka Giorgia Meloni se je v Pekingu sestala s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom in Kitajsko označila kot pomembno sogovornico pri obvladovanju vse večjih svetovnih napetosti.

5

Evropa Francoska policija po sabotažah železnice prijela levičarskega aktivista

Francosko omrežje hitrih vlakov po usklajenih sabotažah v noči na petek, ki so močno ovirale potovanje po Franciji pred slovesnostjo ob odprtju olimpijskih iger, znova deluje normalno, je sporočil francoski minister za promet Patrice Vergriete.

46

Evropska unija Orban za madžarskega evropskega komisarja znova predlagal Varhelyija

Madžarski premier Viktor Orban je za evropskega komisarja znova predlagal Oliverja Varhelyija, sicer trenutnega komisarja za širitev. Ob tem je izrazil prepričanje, da bo Varhelyi tudi v prihodnji sestavi Evropske komisije odlično opravljal svoje delo.

4

Več novic iz sveta

Bližnji vzhod Erdogan omenil možnost vojaškega posredovanja v Izraelu

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo omenil, da bi Turčija lahko v podporo Palestini posredovala v Izraelu. Izraelski zunanji minister Izrael Kac je v odzivu poudaril, da gre "Erdogan po stopinjah Sadama Huseina".

48

S. in J. Amerika Gasilci se še vedno borijo z ognjenimi zublji na severu Kalifornije in v Kanadi

Požar, ki v severni Kaliforniji divja od srede, je do zdaj zajel več kot 142.000 hektarjev površine, kar ga uvršča na sedmo mesto najhujših požarov v zgodovini te ameriške zvezne države. Gasilcem so v soboto nekoliko pomagale ugodnejše vremenske razmere.

1

Evropa Meloni v Pekingu za oživitev gospodarskega sodelovanja s Kitajsko

Italijanska premierka Giorgia Meloni je s kitajskim kolegom Li Čjangom v Pekingu podpisala triletni akcijski načrt za oživitev gospodarskega sodelovanja med državama. V ponedeljek naj bi se sešla tudi s kitajskim predsednikom Ši Džingpingom.

83

Izrael v senci napetosti s Hezbolahom še naprej napada Gazo

V senci napetosti med Izraelom in libanonskim šiitskim gibanjem Hezbolah iz Gaze prihajajo poročila o smrtonosnih napadih izraelskih sil. Med napadenimi kraji je bil Al Mavasi, ki ga Izrael opredeljuje kot varno območje.

5
Več

Evropska unija

Tomaž Vesel: Evropski komisar je del panela vseh komisarjev. Hočem slišati prioritete države.

V oddajo Odmevi je prišel Tomaž Vesel, ki je bil v petek potrjen za kandidaturo za mesto evropskega komisarja. Z njim se je o kandidaturi in političnem parketu pogovarjala Tanja Starič.

32

Svet EU-ja Lajčaku podaljšal mandat do konca januarja 2025

Svet EU-ja je posebnemu odposlancu za dialog med Beogradom in Prištino Miroslavu Lajčaku podaljšal mandat do konca januarja 2025.

EU za pomoč Ukrajini namenja 1,5 milijarde evrov sredstev iz zamrznjenega ruskega premoženja

Prvi prihodki od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za 1,5 milijarde evrov so na voljo za financiranje vojaške pomoči Ukrajini in njene obnove, je sporočila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

78

Diplomatska vojna za döner? Nemčija ugovarja turški zahtevi po zaščiti döner kebaba.

Zaradi zahtevka Turčije, ki želi v Evropski uniji zaščititi znamko döner kebab, se razvnema pravi kulinarično-diplomatski boj med Ankaro in Berlinom. Nemčija je namreč vložila ugovor na omenjeni turški zahtevek.

24
Več

Izbor

Azija Vietnamski partijski šef Trong z "bambusovo" diplomacijo državo povezal tako s Kitajsko kot ZDA

Ngyuen Phu Trong je s svojo "bambusovo" diplomacijo ustvaril tesne odnose Vietnama z velesilami, ob tem pa ohranil neodvisno držo države v jugovzhodni Aziji, je o nedavno umrlemu voditelju vietnamske komunistične partije dejal politični analitik Khang Vu.

38

Azija Tretji plenum kitajske partije bolj kot reforme gospodarstva prinesel utrditev oblasti Šija

Na Kitajskem je potekal tretji plenum centralnega komiteja komunistične partije, ki ima med plenarnimi zasedanji posebno težo, saj na njem predvidoma določijo glavne gospodarske usmeritve za prihodnost, vendar letos ni postregel s prelomnimi odločitvami.

215

Afrika Bo Maroko postal most do evropskega in ameriškega trga za kitajske električne avtomobile?

Vodilni položaj Maroka v avtomobilski industriji Afrike želi skupaj z njegovimi trgovinskimi sporazumi z EU-jem in ZDA izkoristiti tudi Peking za prodajo kitajskih električnih avtomobilov in ključnih sestavnih delov evropskemu in ameriškemu trgu.

121

ZDA 2024 J. D. Vance: Še pred nekaj leti oster kritik Trumpa, zdaj njegov podpredsedniški kandidat

Pred osmimi leti, v času kampanje pred ameriškimi predsedniškimi volitvami 2016, je bil mladi senator iz Ohia J. D. Vance eden najostrejših kritikov Donalda Trumpa.

128

ZDA 2024 "Nobenega dvoma ni, da bodo Trumpovi strategi poskus atentata s pridom izkoristili"

Če so si v republikanskem taboru po strelskem napadu na Trumpa lahko oddahnili, pa se je zaskrbljenost povečala v demokratskem taboru, saj je poskus atentata spremenil predvolilno dinamiko, za MMC poudarja Edvard Žitnik, nekdanji dopisnik RTV SLO iz ZDA.

43

Med grškimi in turškimi interesi Ciper je razdeljen že 50 let. Kaj je rešitev – združitev otoka, dve državi ali kaj tretjega?

Pred 50 leti je grška vojaška hunta na Cipru izvedla državni udar in strmoglavila vlado takratnega predsednika republike. V odgovor je turška vojska zasedla severni del otoka. Ciper še danes ostaja razdeljen, rešitve pa ni na vidiku.

56

29 let od genocida v Srebrenici "Le soočenje s preteklostjo lahko omogoči začetek sprave"

"Politični predstavniki Srbije in Republike Srbske bi morali brez okolišenja in brezpogojno priznati to, da se je v Srebrenici zgodil genocid, in se družinam žrtev iskreno opravičiti," pravi Hasan Hasanović, kustos Spominskega centra Srebrenica.

75
Več
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov