Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sobota, 20. jul. 2024

Ars • Sob, 20. jul.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Italijanski mislec, pesnik in humanist Francesco Petrarka se je rodil leta 1304 v toskanskem mestu Arezzo, umrl je leta 1374. Življenje je namenil predvsem literaturi, filozofiji in veri. V Avignonu je leta 1327 prvič zagledal Lauro, iz katere je ustvaril idealiziran predmet ljubezni in ljubezenske lirike. Pisal je večinoma sonete in ode ki so vklučeni v njegovo delo Canzoniere (1360). Petrarkov vpliv na evropsko književnost je velik in trajen, pomembno je utrl pot renesansi.
Petrarkov sonet številka 90 je prevedel Andrej Capuder, leta 2008 ga je interpretiral dramski igralec Branko Jordan.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

10:00
Poročila

Počitniške termine Zborovskega panoptikuma izkoriščamo za ponovitve najodmevnejših oddaj: ena izmed njih je bila tudi na temo letošnjega tekmovanja Naša pesem v Mariboru.

11:00
Poročila

Predstavljamo umetnike vseh zvrsti, tako s področja literature, scenskih umetnosti, glasbe, likovnosti, pa tudi novejših umetniških zvrsti.

O glasbi in kulturi tujih ljudstev.

12:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

13:00
Poročila

V oddaji Izrazi doma se pogovarjamo z arhitekti in oblikovalci o kulturi bivanja doma – o interjerju domov, o tem, kaj izražajo naši domovi, in o ustvarjalnosti, ki jo lahko izživimo v svojem prostoru intime, ki mu rečemo dom. Jože Murkovič je leta 2008 ustanovil studio za oblikovanje interjerjev, trgovanje z umetninami in antikvitetami ter leta 2013 v središču Ljubljane odprl salon z umetninami, antikvitetami in oblikovanjem interjerjev, zatem pa lani trgovino Dekor. V pogovoru s Teso Drev Juh bo med drugim spregovoril o domu kot izrazu naše notranjosti, o tem, koliko svobode si dopuščamo, ko se lotimo urejanja prostorov, v katerih bivamo, o pomenu poznavanja lastne tradicije in zgodovine pohištva ter vsega drugega, kar vnašamo v svoj dom.

Glasbena oprema Tina Ogrin,
zvok in montaža Blaž Kumše in Vjekoslav Mikez,
produkcija 2024.

14:00
Poročila

Glasbena medigra.

Severnoirski režiser Marko Cousins je za svoj dokumentarec Nenaden uvid v globlje stvari na 58. festivalu v Karlovih Varih prejel glavno nagrado – kristalni globus. Film se posveča britanski abstraktni umetnici Wilhelmini Barns-Graham in prav o njej ter nagrajenem filmu se Mark Cousins in Petra Meterc največ pogovarjata.

Prevod Petra Meterc,
bere Igor Velše,
mojster zvoke Janez Podlesnik,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten

Sproščeno sobotno popoldansko druženje ob jazzovski glasbi različnih smeri pripravlja glasbeni urednik Hugo Šekoranja.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Na kakšno glasbo pleše Giselle? Kako je ubran korak Petruške? Baletna glasba s svetovno znanih predstav in tudi iz manj znane plesne literature.

Simfonija št. 6 v A-duru Antona Brucknerja v komorni glasbeni preobleki Rolfa Verbeeka in izvedbi članov ansambla Camerata RCO, ki ga sestavljajo glasbeniki Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama. Koncert, ki je potekal 1. julija letos v dvorani Wigmore v Londonu, je bil del BBC-jevega cikla komornih koncertov The Lunchtime Concerts.

Michal Viewegh je eden najbolj priljubljenih sodobnih čeških pisateljev. Napisal je vrsto uspešnih romanov, svoje pripovedno mojstrstvo pa še posebej jasno pokaže v zbirkah kratkih zgodb, ki se odlikujejo po vsebinski in strukturni jasnosti. V oddaji boste slišali dve zgodbi. V prvi, Pisateljev oče, ki je bila objavljena v knjigi Zgodbe o ljubezni, pisatelj ganljivo in pretresljivo odkritosrčno razgali travmatičen dogodek iz svojega življenja. Druga zgodba z naslovom Večer s pravim moškim iz zbirke Zgodbe o ljubezni in seksu pa je nekoliko humornejši razmislek o moškosti. Zgodbi je prevedla Nives Vidrih.

Interpretiral Branko Jordan,
glasbena oprema Cvetka Bevc,
zvok in montaža Damjan Rostan,
režija Klemen Markovčič,
redakcija ponovitve Tesa Drev Juh,
produkcija 2011.

Arsov sobotni večer namenjamo skladbam, primernim utripu in času.

Zgodba, tako legenda, se nanaša na dunajska para, ki sta izmenjevala ljubezenske partnerje.
Zgodba naj bi bila resnična, zgodila pa naj bi se v krogu aristokratskih oficirjev in Mozartovemu libretistu, dvornemu pesniku Lorenzu da Ponteju, naj bi jo povedal sam cesar. Sestri Fiordiligi (poje Federica Lombardi) in Dorabella (Emily d'Angelo) se z žalostjo v srcu in prisegami večne zvestobe poslavljata od svojih zaročencev Guglielma (Peter Kellner) in Ferranda (Filipe Manu). Ne slutita, da je njun nenadni odhod na bojišče izmišljen in da v ozadju tiči stava, sklenjena med mladeničema in filozofom don Alfonsom (Christopher Maltman). Ta stari poznavalec življenja namreč trdi, da žensko zvestobo najdemo le v pravljicah. Pri spletki mu pomaga Despina (Kate Lindsey), ki ve za stavo. Zbor in orkester Dunajske državne opere vodi Philippe Jordan.

V oddaji Literarni nokturno bomo predstavili štiri pesmi igralke, profesorice igre, dramatičarke in pesnice Saše Pavček. Njena druga pesniška zbirka Zastali čas je izšla leta 2021. Kot je povedala, so skoraj vse pesmi, ki so umeščene vanjo, nastale v letu razglašene epidemije, ko se je marsikomu zdelo, da se je čas ustavil. Od tod tudi naslov zbirke. Avtorica se v pesmih sprašuje o svojem življenju, o prestalih preizkušnjah, o smislu bivanja in obstajanja ter se ljubeče spominja mnogih oseb, ki so jo globoko zaznamovale - svojega preminulega brata, mame, očeta in mnogih izjemnih igralskih kolegov. Pesmi interpretira dramska igralka Vesna Jevnikar.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov