Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Nedelja, 14. jul. 2024

Ars • Ned, 14. jul.

Sproščujoče nočno glasbeno doživetje z najnovejšimi posnetki Evroradia.

04:00
Svitanja

Ponovitev. Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan.

Pregled aktualnih glasbenih dogodkov.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Tankočutnega pesnika z začetka 20. stoletja Rainerja Marie Rilkeja ni treba posebej predstavljati. Njegove Devinske elegije so ena najbolj znanih in pogosto prevajanih pesniških zbirk. Navdihoval se je pri filozofiji Schopenhauerja in Nietzscheja, to je v njegovih pesmih vidno v intenzivnih opisih narave in notranjega doživljanja posameznika. V Liričnem utrinku bomo slišali pesem, ki je izšla v njegovi Knjigi ur. Prevedel jo je Kajetan Kovič, interpretira Aleš Valič.

Na programu Ars vas v nov dan vedno povabimo z glasbo. Izbor glasbene literature od zgodnje renesanse do zmernih glasbenih tokov 20. stoletja pripravljajo uredniki in sodelavci uredništva za resno glasbo.

Na god sv. Petra in Pavla smo prav v času župnijskega praznovanja obiskali župnijo Sv. Peter pri Mariboru – Malečnik. Predstavili smo razgibano kulturno-turistično in duhovno dejavnost. »Župnija je prostor za vsakogar,« pravi naš sogovornik, župnijski upravitelj dr. Sebastijan Valentan. V oddaji smo gostili tudi upokojeno medicinsko sestro Bernardo Kelbič, dobitnico Glaserjevega srebrnika, in Valerijo Bračko, tajnico župnijsko pastoralnega in gospodarskega sveta.

Z glasbo se bomo tokrat mudili v sončni Kataloniji, kjer blizu Barcelone stoji znameniti benediktinski samostan Santa Maria de Montserat. V njem poleg verskega že stoletja obstaja razvejano in bogato glasbeno življenje, znotraj katerega deluje tudi več zborovskih sestavov. V njihovi izvedbi bodo zvenele skladbe, namenjene Mariji, njihov avtor pa je Angel Rodamilans, katalonski benediktinski menih in skladatelj, ki je živel in deloval konec 19. in v začetku 20. stoletja.

Iz cerkve Svetega Mihaela v Grosuplju na 15. nedeljo med letom neposredno prenašamo sveto mašo. Mašuje župnik Martin Golob. Pri maši sodeluje otroški pevski zbor pod vodstvom in orgelsko spremljavo Mojce in Monike Zaviršek.

11:00
Poročila

21. junija je bil v Herkulovi dvorani v Münchnu koncert Simfoničnega orkestra Bavarskega radia in pianistke Marie João Pires. Koncert je vodil dirigent Giovanni Antonini, na sporedu pa so bili Simfoniji št. 4 v c-molu in št. 5 v B-duru Franza Schuberta in Koncert za klavir in orkester št. 9 v Es-duru K 271 Wolfganga Amadeusa Mozarta.

13:00
Poročila

Predvajamo skladbe različnih zvrsti iz različnih obdobij. Skladbe iz arhiva Radia Slovenija izvajajo slovenski izvajalci: solisti, komorni glasbeniki in ansambli ter simfonični orkestri.

14:00
Poročila

Ruski pisatelj Anton Pavlovič Čehov je v zgodnjem obdobju svojega ustvarjanju pod psevdonimom Antoša Čehonte napisal vrsto kratkih, duhovitih zgodbic, ki pa so danes žal manj znane. Ena izmed njih ima naslov Zapiski vzkipljivega človeka. V slovenščino jo je prevedla Ana Krauthaker.

Interpretira dramski igralec Branko Jordan,
glasbena oprema Cvetka Bevc,
zvok in montaža Damjan Rostan,
režija Klemen Markovčič,
redakcija ponovitve Tesa Drev Juh,
posneto leta 2011.

pojejo odlomke Sebastiana Bacha, Ferréja, Čajkovksega in Rimskega-Korsakova.

Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.

Predvajamo posnetke s koncerta Bamberških simfonikov, ki so 29. junija lani nastopili v dvorani Maxa Littmanna v Bad Kissingenu v sklopu festivala Kissingensko poletje. Koncert je odprla uvertura k Rossinijevi operi Tatinska sraka, sledil je Koncert za violončelo št. 2 v D-duru Josepha Haydna, v katerem se je kot solist predstavil mednarodno priznani violončelist Maximillian Hornung, spored pa je zaokrožila Simfonija št. 9 v C-duru, D. 944 z vzdevkom 'Velika' Franza Schuberta. Bamberški simfonični orkester je vodil Manfred Honeck.

Obiskali smo vseslovenski duhovni center mladih v Ženavljah na Goričkem. Naš gost je tamkajšnji pastor dr. Daniel Grabar, ki je tudi superintendent Zveze binkoštnih cerkva Slovenije, sicer pa je zdravnik šolske medicine v Splošni bolnišnici v Murski Soboti. Govorili bomo o mladih, veri, upanju in dojemanju časa, v katerem smo.

V ospredju tokratne oddaje bosta francoska baročna orgelska mojstra Pierre du Mage in Claude Balbastre. Obeh se letos posebej spominjamo – od rojstva Pierra du Maga mineva 350 let, od rojstva Clauda Balbastra pa 300 let. Oba povezuje tudi kompozicijski slog, značilen za francoski barok, z mnogimi ornamenti in barvito registracijo.

19. julija letos mineva sto devetdeset let od rojstva Edgarja Degasa, francoskega slikarja, risarja, kiparja, grafika. Bil je eden izmed francoskih impresionistov, čeprav je pozneje sam zatrjeval, da je realist. V umetnostni zgodovini ima izjemen in paradoksen položaj, saj je hkrati najbolj klasičen in najbolj modernističen umetnik ob koncu 19. stoletja. Bil je iz premožne pariške meščanske svetovljanske družine, študiral je pravo, vendar je študij opustil in se posvetil likovnemu ustvarjanju.

Prevajalec Andrej Gogala,
igralec Blaž Šef,
glasbena opremljevalka Darja Hlavka Godina,
mojstra zvoka Urban Gruden,
režiser Klemen Markovčič,
urednica oddaje Tadeja Krečič Scholten.
Posneto leta 2024.

19:55
Poigra

Nocojšnji portret bomo namenili hrvaški glasbeni legendi - Miljenku Prohaski. Bil je eden največjih hrvaških jazzovskih glasbenikov - skladatelj, basist, aranžer in dirigent.

22:00
Poročila

V literaturi Horacia Castellanosa Moye, pa naj gre za realistično ali fantastično, je bistvena značilnost nasilje, in to kot tema in kot oblika pripovedi. Njegova dela so kritično raziskovanje tematik in retorike nasilja. Lahkotnost zločinskega vedenja, zlorabe politične desnice in levice, katolištva in komunizma, nečloveško izživljanje vojaških in paravojaških enot, razpad revolucionarnih utopij in razočaranje tistih, ki so se borili v njihovem imenu, so osrednji motivi, ki se pojavljajo v njegovih romanih, ubeseduje pa jih brezkompromisno.

Avtorica oddaje (tekst): Veronika Rot;
avtor literarnega dela: Horacio Castellanos Moya;
avtorica prevoda: Veronika Rot;
režiserka: Ana Krauthaker;
bralka: Mateja Perpar;
interpretira: Primož Pirnat;
glasbeni opremljevalec: Luka Hočevar;
mojstra zvoka: Sonja Strenar, Nejc Zupančič;
urednica oddaje: Tina Kozin;
leto posnetka: 2017.

V tokratni oddaji se bomo ozrli po treh skladbah, ki jih je po slovitih istoimenskih likovnih delih ustvaril izraelski pianist in skladatelj Gil Shohat v delu z naslovom 3 improvizacije na slike. V delih pa bomo lahko zaznali, katere elemente slik je izbral za glasbeno ponazoritev in kako upodablja tri ikonične podobe slikarjev Edvarda Muncha, Gustava Klimta in Vincenta van Gogha.

Tokrat smo za Literarni nokturno izbrali štiri kratke zgodbe Andreja Blatnika, ki so leta 2018 izšle v zbirki Ugrizi. Izjemno plodovit pisatelj, urednik ter predavatelj se v njej loteva usodnih trenutkov, ki določajo, v katero smer se bo odvilo posameznikovo življenje. Tematika številnih zgodb so intimni odnosi, ostajanja, razhajanja, najdemo pa tudi širše družbene teme, v katerih se zrcali duh časa. Slišali bomo zgodbe: Nisva, Poglej to roko, Odnosi in Sila teže. Pod mentorstvom Klemna Markovčiča so jih interpretirali študenti dramske igre Beti Strgar, Lovro Zafred in Blaž Popovski.

Interpreti: Beti Strgar, Lovro Zafred in Blaž Popovski,
režiser: Klemen Markovčič,
glasbena opremljevalka: Nina Kodrič,
tonski mojster: Urban Gruden,
urednika oddaje: Matej Juh, Ana Rozman (ponovitev),
leto nastanka: 2019.

Oddajo Slovenski koncert v celoti namenjamo slovenski glasbi.

23:59
Slovenska himna

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov